Cafeaua si efectele ei

Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent daca este savurata dimineata pentru a furniza energie sau dupa-amiaza dupa pranz. Pentru majoritatea oamenilor, o ceasca fierbinte de cafea este o placere reconfortanta si aromata.
Mai mult decat atat, studiile recente asociaza cafeaua cu mai multe beneficii pentru sanatate, printre care se numara si un risc scazut de moarte timpurie, dupa cum arata un raport publicat in luna februarie de Harvard Medical School.
Cafeaua ~ sursa importanta de antioxidanti si nutrienti
Cafeaua provine din semintele sau boabele extrase din fructele arborelui de cafea, care se aseamana cu ciresele. Atunci cand torni apa fierbinte peste aceste boabe uscate, prajite si macinate, vei obtine bautura aromata atat de apreciata de milioane de oameni la nivel mondial.
Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele contin si cantitati mici de magneziu, potasiu si niacina (cunoscuta ca vitamina B3). Evident, contin cafeina, care poate reduce oboseala si poate imbunatati vigilenta si capacitatea de concentrare.
Alte beneficii ale cafelei pentru sanatate
Cand devine cafeaua nociva?
Acelasi studiu spune ca beneficiile cafelei pentru sanatate sunt asociate cu un consum intre una si cinci cesti de cafea pe zi.
Daca esti gravida sau incearci sa ramai insarcinata trebuie sa eviti consumul unor cantitati mari de cafeina. Ghidurile internationale recomanda un consum limitat de cafeina in sarcina, la mai putin de 200 mg, pentru a evita vreun risc asupra copilului.
Mai mult de 300 de miligrame de cafeina pe zi poate fi nociva
Prea multa cafeina - peste 300 de miligrame pe zi - poate duce la insomnie, nervozitate si palpitatii cardiace. In plus, cafeina consumata dupa pranz poate perturba somnul. "Daca bei cafea si dormi mai putin de 7 ore in fiecare noapte, s-ar putea sa ai un risc crescut de a dezvolta alte afectiuni cronice pe termen lung. Prea multa cafeina poate creste valorile tensiunii arteriale. Vestea buna este ca efectele negative ale cafeinei dispar atunci cand aceasta este eliminata din dieta.
Cafeaua mai contine si o serie de substante uleioase care odata ingerate, cresc riscul de boli de inima. Aceste substante se numesc diterpeni, cum ar fi cafestol si kahweol, Ele ajung in organism daca bei cafea nefiltrata - cafea obtinuta cu ajutorul presei franceze sau cafea la ibric. "Consumul intre 5 si 8 cesti de cafea nefiltrata pe zi poate creste nivelul de LDL colesterol si, implicit, de boli de inima.
Cafeaua devine nociva atunci cand este consumata impreuna cu lapte condensat si zahar. Acestea cresc aportul de calorii, nivelul de grasimi saturate din organism si cantitatea de zahar din sange, favorizand astfel cresterea in greutate.
Sfatul specialistilor este sa nu bei mai mult de cinci cesti de cafea pe zi, pentru a te bucura de beneficiile sale pentru sanatate. Iar daca nu esti un bautor de cafea, nu trebuie neaparat sa incluzi cafeaua in dieta pentru a te mentine sanatos. Exista o multime de alte alimente si bauturi bogate in nutrienti si cu proprietati antioxidante pe care te poti baza, cum ar fi ceaiurile din plante, fructele si legumele.
Cafeaua ascunde multe secrete in ceea ce priveste intrebuintarile nestiute ale acesteia. Hai sa le descoperim impreuna!
~ Cafeaua tine insectele la distanta
Chiar daca este greu de crezut, cafeaua are un nivel ridicat de aciditate lucru care tine insectele la distanta asa ca nu ezita sa plasezi cateva farfurioare cu zat de cafea prin casa sau prin curte.
~ Indeparteaza mirosul de usturoi
Usturoiul este delicios in mancare insa lasa un miros deranjat pe maini. Spala-te cu un pic de cafea macinata si mirosul dispare imediat.
~ Ajuta la curatarea tigailor
Pentru ca se poate realiza o pasta abraziva din zatul de cafea si detergentul de vase care ajuta la curatarea rapida a tigailor arse sau intarite.
~ Cafeaua imbunatateste cultura de morcovi
Constituie un excelent ingrasamant natural ce ajuta la dezvoltarea frumoasa si sanatoasa a morcovilor tinand insectele daunatoare la distanta.
~ Desfunda tevile de scurgere
Se prepara o solutine din boabe de cafea, apa fiarta si detergent de vase.
~ Indeparteaza mirosurile neplacute din frigider
Pune un bol cu zat de cafea in frigider si poti uita de mirosurile neplacute.
~ Cafeaua improspateaza culoarea de par a brunetelor
Clateste-ti parul cu un pic de cafea si nuanta ta va fi pe loc improspatata.
~ Indeparteaza cearcanele
Asa cum cafeaua reuseste sa ne trezeasca dimineata, asa ne ajuta si la indepartarea cearcanelor si a pungilor de sub ochi daca aplicam sub ochi o discheta taiata pe jumatate, imbibata in cafea si mentinem pentru 5-10 minute.
~ Topeste zapada
In loc de sare aruncata pe asfalt pentru a topi zapada, se poate folosi zatul de cafea care are acelasi efect.
~ Prepara un scrub corporal deosebit
Zat de cafea, coaja de portocala rasa si ulei de migdale. Este divin si miroase delicios!
~ Brazilia este cel mai mare producator de cafea din lume
Urmata de Vietman si Columbia. Brazilia se detaseaza de Vietman, al doilea producator de cafea din lume cu o productie dubla.
~ O doza letala de cofeina este formata din aproximativ 100 de cani de cafea
Dupa doua-trei cafele tari ne simtim deja ametiti si parca inima o ia la trap. O doza de aproximativ 100 de cafele este letala pentru organismul uman.
~ In new York se bea de sapte ori mai multa cafea decat in celelalte orase ale lumii
Si se mai numeste "orasul care nu doarme niciodata"! Oare sa fie vreo anumita legatura?
~Primul webcam a fost inventat pentru a monitoriza recipientul de cafea de la Universitatea Cambridge :)
Intre 1991 si 2001, aceasta camera web a fost folosita pentru a se vedea daca se mai afla cafea in recipientul special destinat astfel incat oricine sa stie daca merge sa isi ia cafea.
~ Cele mai populare bauturi din lume sunt apa, cafeaua si cola.
Apa este cel mai popular lichid pe care toata lumea il agreeaza. cafeaua vine puternic din urma si se pozitioneaza pe locul doi!
~ Cuvantul "cafea" isi are originea in denumirea arabica "qahhwat al-bun" care se traduce in "vinul de boabe".
Suna destul de ciudat cand traduci, dar asa era cunoscuta cafeaua in regiunile arabe vechi.
~ Cafeaua constituia hrana in trecut si nu era servita ca o bautura asa cum este in zilele noastre
In triburile africane boabele de cafea erau amestecate cu grasimea animalelor pentru a prepara un fel de mancare.

Cum alegi cea mai bună cafea, proaspătă și aromată....
De unde să cumperi cafeaua și la ce să fii atent
Pentru a afla mai multe informații despre cafeaua pe care urmează să o bei, poți merge la un magazin de specialitate. Acolo ai șanse să găsești cea mai proaspătă cafea, iar specialiștii te vor ajuta să alegi una pe gustul tău. Dacă preferi să o cumperi din supermarket, ai în vedere următoarele lucruri:
detalii despre locul de proveniență: caută pe etichetă numele regiunii sau al fermei unde au fost crescute boabele. Cu cât informația este mai specifică, cu atât cafeaua va fi mai uniformă, nu un amestec necontrolat.
data la care cafeaua a fost prăjită: cafeaua trebuie, de obicei, consumată la două săptămâni după prăjire, așa că data inscripționată te va ajuta să îți dai seama cât de proaspătă este;
informații despre metoda de procesare folosită pentru boabe, data la care recolta a fost culeasă, altitudinea la care a fost crescut arborele de cafea.
De ce să alegi cafeaua proaspătă
Deși cafeaua rezistă destul de mult dacă este depozitată corect, gustul ei se va schimba în timp. Uite de ce:
- după ce boabele de cafea sunt prăjite, structura lor chimică începe să se schimbe imediat;
- boabele încep să elibereze dioxid de carbon, într-un proces numit degazificare;
- prin degazificare, uleiurile din interiorul boabelor încep să oxideze și, astfel, boabele devin mai puțin aromate.
Prin urmare, pentru a te bucura de cea mai puternică aromă, ar trebui să bei cafeaua la o distanță de patru zile până la două săptămâni de la prăjire, în funcție de metoda de preparare. Spre exemplu, dacă îți place cafeaua la ibric, folosește boabele în prima săptămână, dar dacă ai un espressor, așteaptă o săptămână pentru cel mai bun gust.
Tipul cafelei: Arabica vs. Robusta
Tipul de cafea este un factor ce te poate influența atunci când îți alegi noua băutură. Există două tipuri, Arabica și Robusta, iar diferențele dintre acestea constau în gust, în condițiile în care arborii de cafea au fost crescuți, dar și în preț.
Arabica este o specie cultivată la altitudini mari, are un număr dublu de cromozomi față de Robusta și este mai scumpă, deoarece trebuie recoltată în condiții pretențioase și are o aromă mai complexă.
- aspect: înainte de prăjire, boabele au o culoare verde puternic și sunt mari ca dimensiune;
- gust: este fin, ușor acid și nu foarte amar.
Robusta este cultivată la altitudini mai mici și este varianta mai ieftină, deoarece costurile de creștere și recoltare sunt scăzute.
- aspect: boabele proaspete au o culoare verde pal, cu tente de maro și sunt mai mici decât cele de Arabica;
- gust: puternic, amar și dur.
Cum influențează țara de proveniență gustul
În diferite regiuni ale lumii se produc boabe de cafea cu arome diverse și e bine să știi diferența între tipurile de gusturi și mirosuri, ca să poți alege o cafea care să fie exact pe gustul tău. Zonele principale din lume unde există plantații de cafea sunt Americile (de Sud și Centrală), țările exotice (Jamaica și Hawaii) și Africa (Kenya și Etiopia). Gustul diferit este influențat de climat și de tipul de sol.
Prima zonă delimitată include: Caraibe, Columbia, Mexic, Panama, Costa Rica, Peru și Brazilia. Prin procesarea boabelor de cafea crescute în aceste țări se obține o cafea cu aciditate crescută, aromă fină, puțin dulceagă. Cafeaua va avea cea mai intensă aromă dacă boabele sunt prăjite mediu spre puțin.
A doua zonă cuprinde: Asia, Indonezia și insulele din Pacific. Aroma cafelei obținută din boabele crescute în aceste locuri este mai dură, are aciditate scăzută și un gust consistent, aproape de pământ. Pentru a scoate la suprafață subtonurile florale, boabele de cafea trebuie prăjite foarte bine.
A treia zonă înglobează Africa și Orientul mijlociu. Aroma cafelei din boabele obținute aici are intensitate medie, dar este foarte complexă, poate avea iz de ciocolată, citrice și chiar vin. Pentru a profita din plin de arome, boabele trebuie prăjite până se închid la culoare.
Tipuri de prăjire a boabelor de cafea
Un alt factor care poate influența gustul cafelei și, implicit, alegerea ta este tipul de prăjire. În funcție de timpul și de modul de prăjire a boabelor, cafeaua va avea diferite arome:
- prăjire americană: mai este numită și prăjire obișnuită, boabele sunt prăjite mediu, pentru a obține o aromă moderată, care nu e nici prea puternică, dar nici prea slabă;
- prăjire franceză: boabele sunt prăjite un timp îndelungat, până ajung la o culoare de un maro ciocolatiu și au o aromă puternică;
- prăjire italiană: este folosită în special pentru espresso, iar boabele au o aromă puternică și o culoare închisă, între maro și negru;
- prăjire europeană: este un amestec între ⅔ prăjire puternică și ⅓ prăjire moderată;
- prăjire vieneză: este tot un amestec, dar între ⅓ prăjire puternică și ⅔ prăjire moderată.
Cafeaua cu arome adăugate
Gustul cafelei mai poate fi influențat și prin aromare artificială. Probabil ai observat în magazin cafea cu diverse arome: vanilie, ciocolată, irish cream, alune, rom, mentă sau scorțișoară. Multe dintre aceste arome se pot găsi și în anumite tipuri de boabe, dar nu sunt atât de pronunțate.
Astfel, producătorii aleg să potențeze sau să modifice gustul prin adăugarea unor ingrediente aromatice în diverse momente ale procesării:
- după ce boabele sunt prăjite, sunt adăugate aromele sub formă lichidă;
- aroma sub formă de pudră este amestecată în cafeaua măcinată. Metode de preparare
După ce ai ales tipul de cafea, în funcție de criteriile prezentate mai sus, va trebui să alegi și o metodă de preparare. Acestea variază de la cele folosite de majoritatea - french press, la ibric, la filtru, la espressor, moka - la unele metode de preparare populare doar în anumite regiuni, precum: cafeaua la nisip, cafeaua vietnameză, cafeaua finlandeză, cafeaua grecească sau cafeaua jamaicană cu suc de portocale.
French press
Spre deosebire de alte metode, prepararea cafelei la French press nu implică un filtru, iar cafeaua obținută va avea un conținut mai mare de cofeină și un gust mai puternic. Boabele de cafea măcinate sunt macerate în apă fierbinte și apoi presate, pentru a scoate la suprafață cafeaua.
Cum se prepară:
- Ai nevoie de un dispozitiv French press.
- Pentru a obține o cană de cafea, adaugă două lingurițe de cafea și o cană de apă fierbinte.
- Așteaptă trei-cinci minute și apoi apasă pe piston pentru a presa cafeaua la fundul dispozitivului.
Cafetieră cu filtru
Datorită comodității, este cea mai populară metodă de preparare a cafelei. Dacă obții o cafea în acest mod, aceasta va avea mai puțină cofeină în comparație cu una obținută prin "fierbere". Filtrele folosite în aparat blochează compușii uleioși să ajungă în cafeaua ta - aceștia îți pot crește nivelul colesterolului.
Cum se prepară:
- Ai nevoie de o cafetieră cu filtru.
- Pentru o ceașcă de cafea, pune două lingurițe de cafea în filtru.
- Toarnă o cană de apă în rezervor.
- Pornește aparatul și așteaptă până va picura toată cafeaua în cană.
Espressor
Espresso este obținut atunci când apa caldă trece printr-un porta-filtru care conține cafea măcinată compresată. Cafeaua obținută este foarte concentrată, cu o aromă puternică, și poate fi recunoscută după stratul de spumă care se formează deasupra ei.
Cum se prepară:
- Ai nevoie de un espressor (prepararea poate diferi în funcție de aparat).
- Pentru o ceașcă de cafea, ai nevoie de aproximativ zece grame de cafea, pe care o vei presa în porta-filtru.
- Înfiletează porta-filtrul pe aparat și pornește prepararea.
Ibric Moka
Acest tip de ibric te ajută să obții cafea prin folosirea aburului, ca să treacă apa prin cafeaua măcinată, similar cu prepararea espressorului, dar cu mai puțină presiune. Cafeaua obținută va fi foarte concentrată.
Cum se prepară:
- Ai nevoie de un ibric Moka.
- Umple partea de jos cu apă fierbinte, până ajungi la valvă.
- În partea de sus, pune aproximativ patru lingurițe de cafea măcinată.
- Pune ibricul pe foc. Atunci când începe să scoată un zgomot asemănător cu un sâsâit, cafeaua este gata.
Cum să depozitezi cafeaua
- deoarece aerul oxidează uleiurile din boabe și le poate schimba aroma, păstrează mereu boabele într-un recipient uscat și închis etanș;
- evită umezeala și căldura, nu folosi un recipient transparent și nu îl poziționa pe un raft aflat aproape de aragaz.