Uleiul de catina ~ Sanatate si frumusete

În Grecia Antică, stăpânii cailor îi hrăneau cu cătină pentru ca aceștia să aibă pielea și coama mai strălucitoare? Denumirea generică a cătinei, Hippophae, este compusă din 2 cuvinte grecești: hippos ce înseamnă cal și phaos care se traduce prin cuvântul strălucitor.
Uleiul de cătină este extrem de apreciat în domeniul cosmetic, beneficiile sale asupra pielii find datorate conținutului bogat de vitamine (în special A, E și C) și acizi grași Omega. Acesta este un ingredient cheie în cosmeticele antirid, produsele pentru protecție solară și creme pentru ten, respectiv corp în general, dar poate fi aplicat și direct pe piele.
Protejează pielea de razele soarelui. Protecția împotriva razelor UVA și UVB se datorează în special conținutului mare de vitamina C (aproximativ 695mg/100g) care se regăsește în uleiul de cătină.
Calmează iritațiile și arsurile minore. Cu proprietăți antiinflamatoare și regeneratoare, cătina grăbește procesul de reînnoire celulară, refăcând bariera lipidică de la suprafața epidermei. Uleiul poate fi aplicat local pe arsuri provenite atât în urma radioterapiei, cât și a expunerii la soare.
Poate preveni și trata acneea. Pacienții cu acnee înregistrează un nivel scăzut de acid linolenic la suprafața epidermei, se arată în cadrul mai multor studii. Uleiul de cătină conține acid linolenic și poate stimula funcționarea normală a glandei sebacee, reglând totodată producția naturală de sebum.
Îmbunătățește elasticitatea pielii și are efect antirid. Cu rol antioxidant puternic, vitamina C din uleiul de cătină protejează pielea împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc aspectul pielii. Fosfolipidele și glicolipidele hidratează și catifelează, în timp ce acidul palmitic și stearic formează o barieră la suprafață cu rol de protecție. Într-un studiu efectuat pe un grup restrâns de persoane, aplicarea locală timp de 7 săptămâni a unei soluții formate din apă și ulei de cătină a dus la obținerea unor rezultate mai bune privind elasticitatea pielii comparativ cu grupul placebo.
Hidratează pielea. Uleiul de cătină patunde ușor în piele și previne pierderea apei de la nivelul epidermei, aceasta devenind mai fermă.
Grăbește vindecarea rănilor. Grație acidului Omega 7, uleiul de cătină stimulează procesul regenerativ al epidermei, promovând vindecarea tăieturilor fără formarea de cicatrici, sau chiar și a escarelor, leziuni dezvoltate în urma imobilizării la pat o perioadă lungă de timp.Uleiul de cătină se obține cel mai des prin procesul mecanic de presare la rece fie din pulpa fructelor (Fructus Hippophae) fie din semințele de cătină (Semen Hippophae).
Cele 2 tipuri de uleiuri se diferențiază atât prin consistență și culoare, cât și prin profilul nutrițional. Comparativ cu uleiul din semințe, cel din pulpa fructelor de cătină are o nuanță mai închisă (portocaliu spre roșu), consistență mai groasă și un conținut mai bogat de acid palmitoleic (Omega 7) și carotenoizi.
În ciuda acestor diferențe, ambele tipuri de ulei de cătină sunt asociate cu o serie de beneficii importante pentru sănătate și frumusețe deopotrivă.

Peste 200 de substanțe nutritive, inclusiv acizi grași pe care organismul uman nu îi poate produce:
- antioxidanți: flavonoide (quercetină), fenoli, catechine și taninuri;
- minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc;
- vitamine: vitamina C cu un conținut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K și P;
- acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9, cătina fiind probabil singura plantă din lume care asigură toți acizii de tip Omega;
- acizi grași nesaturați: acid linoleic și acid alfa-linoleic (ALA) care nu pot fi produși de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
- carotenoizi, pigmenții ce conferă culoare cătinii;
- aproximativ 18 aminoacizi.
Soiurile plantei și poziția geografică sunt 2 factori care pot influența cantitatea în care anumite substanțe se regăsesc în compoziția cătinei și implicit în ulei.

Ca supliment alimentar uleiul de cătină se regăsește inclusiv sub formă de comprimate, capsule moi și alături de alte plante cum ar fi Coenzima Q10, spirulină, măceșe etc. Întrucât fiecare produs este disponibil cu propria concentrație de ulei de cătină în compoziție (300mg, 600mg, 900mg etc), administrarea se va realiza conform prospectului.
Cât privește uleiul de cătină disponibil în forma sa naturală, majoritatea producătorilor recomandă următoarele dozaje pentru adulți, respectiv copii:
- adulți: 20 de picături de 3 ori pe zi, timp de o lună;
- copii peste 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi, timp de o lună.
Aceste dozaje sunt informative și pot varia de la un produs la altul de aceea se recomandă citirea și respectarea informațiilor oferite de producător.
Fructele de cătină au un conținut impresionant de nutrienți, au fost întrebuințate ca leac pentru ulcer, probleme digestive și arsuri în medicina tradițională de mii de ani. Mai mult, astronauții ruși au folosit ulei de cătină pentru a reduce riscul arsurilor cauzate de expunerea la radiațiile din spațiu (radiații cosmice), așadar cătina continuă să fie un remediu natural apreciat și în zilele noastre.
Uleiul de cătină, denumit și "aurul lichid" în țări precum Tibet, Mongolia și China, este de departe cel mai prețios extract al acestei plante cu nenumărate beneficii pentru piele, dar și pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și ficat.
Va impartasesc si reteta mea pentru un ten frumos si sanatos :)

Masca pentru ten cu ulei de catina
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :
- 1 lingurita de ulei de catina
- 1 lingurita de miere
- 3 linguri de lapte cald
- 1 lingura de branza de vaci
Se amesteca mierea cu laptele cald, apoi se adauga branza si uleiul de catina. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza si apoi se pote aplica pe tenul curat. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute, dupa care se indeparteaza masca cu degetele umede. Se clateste fata cu apa calduta, dupa care se aplica o crema hidratanta.